III. Hva jeg lærte av å delta på College of Wizardry.

Så, som jeg skrev tidligere var jeg på College of Wizardry i Polen i begynnelsen av oktober. For de som ikke kjenner til det er det et levende rollespill hvor du får sjansen til å oppleve livet på en magisk skole som en student, lærer vaktmester eller noe annet spennende. Det arrangeres av Dziobak Larp Studios og du kan lese mer om dem her!
Sånn, da var reklamen unnagjort!

Som opplevelsedesigner lærte jeg svært mye om det å designe rollespill, mye av det virker åpenbart og i ettertid kan jeg ikke skjønne at jeg ikke har forstått dette før.Uansett, her er listen over
7 ting jeg lærte av å delta på College of Wizardry!

  1. Spillerfrihet er en god ting — Mange laiver bruker strenge regler for kamp og magi og lager store plottlinjer som alle rollene er forbundet til, og selv om dette ikke nødvendigvis er en dårlig ting var det forfriskende å se hvor godt det fungerete å la spillerne lage plott (og i en hvis grad regler) selv. F.eks var magiregelen “Den som blir utsatt for magi bestemmer utfallet”.
  2. Estetikk er viktig — Dette er en selvfølge for mange, men det er verdt å nevne at College of Wizardy arrangeres på SLOTTET Czocha, og dette bidro til å gjøre opplevelsen enda bedre.
  3. Lag gode design, og forbered gjennomførelsen — Det er enkelt å tenke kloke tanker, og lage førti designskisser til alt, men husk på at det til slutt er gjennomførelsen som betyr noe. Ikke bare tenk på hvordan det skal se ut til slutt, men lag en plan for å nå frem dit.
  4. Arbeidsroller er ikke betalende spillere. De er frivillige — Dette stemmer ikke for alle laiver, og på mange er det nesten motsatt, men i mange laiver trenger du “arbeidsroller” som kan slippe alt de har i hendene og fikse problemer der og da. Czochas gobliner er et godt eksempel på dette. De har det gøy, og lager spill samtidig som de kan avbryte alt når som helst for å fikse problemer. Dette er ikke noe vi kan forvente av betalende spillere.
  5. Vil du ha gode kostymer må du fikse det selv — Dette gjelder for mange laivarrangører. Selv om du er veldig tydelig på hva som forventes av spillerne, vil det alltid være noen som ikke har kostyme, eller som kommer i feil kostyme. På College og Wizardry får du utdelt skoleslips, skolekutte og mange andre spennende kostyme-effekter på stedet. Dette gjør at du har en hvis garanti for hvordan spillerene vil være kledd, og har et ekstra verktøy for å gjøre alt troverdig.
  6. Lag lister. Og bruk dem — Dette var noe som ikke fungeret spesielt bra. Vi manglet liste over hvem som skulle ta bussen til Czocha, noe som gjorde alt vi aldri viste om vi kjørte fra noen eller om alle var til stede. Det førte også til at en mistet bussen tilbake og måtte betale for taxi og tog fra Polen og til Berlin. Lag lister over hvem som skal hvor. Og bruk dem!
  7. Det er IKKE arrangørenes laiv — Dette er kontroversielt, men på College of Wizardy gjentar de flere ganger at dette er spillernes laiv. Det betyr at spillerne kan endre og tilpasse laiven etter eget forgodtbefinnende (med visse begrensninger). Rollene er bare froslag, og det meste kan du endre som du vil! Dette gav en enorm frihet og sikret at spillerne alltid hadde mulighet til å endre noe hvis det ikke fungerte.

Alt i alt lærte jeg svært mye av å delta på College of Wizardry, og jeg kan trygt si at det er en av de beste opplevelsene jeg har hatt. Nå gjenstår det bare å overføre all den nye lærdommen til bruk…

-AnsuR

Velkommen til AnsuR — Experience Design. Vi jobber med DRAMA, OPPLEVELSESDESIGN og INTERAKTIV FORMIDLING.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.